Τυρός Αρκαδίας
Είναι µια από τις πιο παλιές ναυτικές πολιτείες της ανατολικής Πελοποννήσου και οι κάτοικοι του Τυρού είναι άρρηκτα συνδεδεµένοι µε τη θάλασσα και τη ναυτοσύνη, συνεχίζοντας µια µακραίωνη παράδοση.
Απλώνεται νωχελικά στην πλαγιά του βουνού και φθάνει έως τη θάλασσα, καταλήγοντας σε ένα θαυµάσιο κόλπο µε µια παραλία δύο χιλιοµέτρων πάνω στο κύµα, όπου κάνοντας τον περίπατό σου, ρουφάς το θαλασσινό αγέρι. Είναι ένα ταχέως αναπτυσσόµενο τουριστικό θέρετρο που όλο και περισσότεροι Έλληνες και Ευρωπαίοι προτιµούν για τις διακοπές τους, για να χαρούν τις καθαρές παραλίες στα 18χλµ. της ακτογραµµής.
Ο επισκέπτης θα βρει ξενοδοχεία και ενοικιαζόµενα δωµάτια όλων των κατηγοριών, εµπορικά καταστήµατα, εστιατόρια και καφέ-µπαρ για όλα τα γούστα. Οι τρεις ανεµόµυλοι που βρίσκονται στην κορυφή του βράχου, βουτάνε απότοµα στη θάλασσα, στο νότιο άκρο του λιµανιού, το οποίο, µετά την πρόσφατη προέκτασή του, µπορεί να φιλοξενήσει και µεγαλύτερα σκάφη, των οποίων τα κατάρτια το οµορφαίνουν και του δίνουν µια νησιωτική νότα.
Ιστορικά
Ο Τυρός έχει πάρει το όνοµά του από τον Απόλλωνα Τυρίτα, ο οποίος και λατρευόταν στην περιοχή.
Στη θέση που είναι σήµερα κτισµένο το ξωκλήσι του προφήτη Ηλία, στον οµώνυµο λόφο, στα Μέλανα, βρίσκονται τα ερείπια ενός ναού αφιερωµένου στον αρχαίο θεό.
Πρόσφατες ανασκαφές στην περιοχή Σοχά στο οροπέδιο Παλαιόχωρα Τυρού, έφεραν στο φως αρχαίους τάφους µυκηναϊκής εποχής.
Επίσης, στο οροπέδιο και σε υψόµετρο 680 µ. βρίσκεται το σπηλαιοβάραθρο ∆έρσιος, γνωστό από την αρχαιότητα, το οποίο τα τελευταία χρόνια εξερευνάται από Έλληνες και ξένους σπηλαιολόγους. Ψηλά, επάνω από το σηµερινό λιµάνι, σώζονται τα θεµέλια του κάστρου και περιµετρικά στο λόφο αλλά και έως την παραλία του Λυγερία βρίσκουµε ίχνη αρχαίων κάβων.